Nu-institutet
Filmhuset plan 4
Box 27126
SE-102 52 Stockholm
Sweden

mail[at]nu-institutet.org
Facebook: Nu-institutet
 


|STARTSIDA
|OM OSS
|PROJEKT
|AKTIVITETER
|PRESS
||Pressmeddelanden
||
Pressbilder
||Publicerade artiklar

|
SAMARBETSPARTNERS
|
LÄNKAR
|ENG SUMMARY    
  PRESS >> PRESSMEDDELANDE FRÅN NU-INSTITUTET
 
11-12 september, Medborgarplatsen och Rågsved, Stockholm
 


 
 

NU-INSTITUTET UNDERSÖKER DEN SVENSKA FRIHETEN

En slitet, rosettprytt paket – stort som en mindre valstuga – har kuskat runt i landet under sommaren med frågan: Vad gör vi med vår frihet i en privilegierad västvärld?
Nu dyker det blå-gula Sverigepaketet upp i Stockholm, på Medborgarplatsen och i Rågsved.


Paketet är en mobil scen och en uppsamlare av berättelser. Det är 3 m långt och 2 m högt. På sin färd genom Sverige har paketet hittills varit i småländska Mariannelund, besökt Almedalen och Gotland, samt gästat Luleå innan det nu landar i Stockholm. Det är filmaren och regissören Karin Wegsjö och konstnären Janna Holmstedt som genom Nu-institutet har startat projektet Den svenska friheten.

– Vi använder valrörelsen som startpunkt för att undersöka vad frihet har kommit att betyda i Sverige idag. Sverige är ett av världens friaste länder. Vi frågar oss: Vad gör vi med vår frihet, och vad kräver den av oss? Har människans frihet begränsats till att endast betyda valfrihet? Drunknar vi bland alla valmöjligheter och missar de verkligt viktiga valen, de med potential att förändra både oss själva och världen?

Inom politiken används ordet frihet av alla partier, men speciellt de högerextrema partierna betraktar det som sitt. Att Sverigepaketet både är blekt, medfaret och blå-gult är alltså ingen slump.

– Vi rör oss med slitna begrepp och bilder: Friheten, Svenskheten. De tillhör alla, vi kan inte låta dem kidnappas av en liten fraktion, berättar Karin Wegsjö och Janna Holmstedt.

De närmar sig frihetsbegreppet från olika håll och det är människors konkreta erfarenheter och livsöden som står i fokus. De träffar äldre på servicehem och ungdomar som just har blivit eller snart ska bli myndiga. De intervjuar immigranter som frivilligt bosatt sig i Sverige och personer som tvingats fly sina hemländer. De söker upp sakkunniga och experter. De dyker upp på gator och torg.
I Luleå har de t.ex. haft 30 unga frihets-korrar till sin hjälp som undersökt ämnet i text, ljud och bild på sitt sommarjobb genom kommunen. Nio speciellt inbjudna gäster har även under tre dagar gett sin syn på frihet i Luleås Stadspark, bl. a. talade författarna och dramatikerna Jonas Hassen Khemiri och America Vera-Zavala, dokumentärfilmaren Mitra Sohrabian, samhällsvetaren Gertrud Åström, musikern Mattias Alkberg och statsvetaren Leif Lewin.

Det stora paketet fungerar dessutom som en gigantisk brevlåda och fylls under resans gång av människors egna tankar och reflektioner om vad frihet betyder för dem. Över 400 förslag på oumbärliga friheter har hittills kommit in, tillsammans med brev och texter. Och fler vill Nu-institutet ha in när de nu under 2 dagar besöker Medborgarplatsen och Rågsveds torg.
Gästspelet i Stockholm avslutas med en partipolitisk obunden valvaka.

Projektet Den svenska friheten kommer pågå under 3 år. Allt material som samlats in under 2010 kommer senare att ligga till grund för både en utställning och en film.


Tid och plats:
Sverigepaketet kommer att finnas på Rågsveds torg, lör 11 sep kl 12-18 och på Medborgarplatsen sön 12 sep kl 12-18 (beroende på väder så kan vi stänga tidigare).
Mer information och bilder finns på:
www.nu-institutet.org, www.nu-institutet.org/projekt.html, samt www.nu-institutet.org/press.html
Facebook: Nu-institutet
Kontaktpersoner: Janna Holmstedt 0709-700 710, Karin Wegsjö 070-7811372, Emelie Bergbohm 0730-696 778


 
    Nu-institutet undersöker samtiden på tvären och arbetar i gränslandet mellan konst, film och teater. Det är en oberoende och opolitisk organisation som drivs av konstnären Janna Holmstedt samt filmaren, regissören och scenografen Karin Wegsjö. "Sverigepaketet" är den första delen i det långsiktiga projektet ”Den svenska friheten” och genomförs i samarbete med Norrbottensteatern i Luleå, Kulturakademien i Mariannelund (KAiM), Smålands Musik & Teater och med stöd från Framtidens Kultur, Kulturrådet, Stockholms stad och Riksteatern.